דף הבית » כמה מרוויח שמאי מקרקעין?
תחום הנדל"ן נמצא כבר שנים בשגשוג ואחד המקצועות שמרוויחים מכך הוא מקצוע השמאות. אמנם הכניסה לתחום מאתגרת ומחייבת לא מעט בחינות וגם השכר ההתחלתי יכול להיות נמוך יחסית אך לאחר מכן ועם הניסיון האפשרויות גדלות וגם המשכורות. בכל שנה מתווספים עשרות שמאי מקרקעין לתחום השמאות בישראל שמתחרים על מעט משרות יחסית, במיוחד לעומת תיווך לדוגמא. לפני מספר שנים חצה מספר השמאים הרשומים בישראל את האלפיים שמאים אך כשלושים אחוזים לא עוסקים בתחום.
לפי הנתונים הרשמיים שמאים בתקופת ההתמחות יקבלו שכר מינימום ולאחר קבלת הרישיון ואם יתקבל לעבודה הוא ירוויח בין שש אלף לעשרת אלפים שקלים – תלוי במשרד. לאחר שלוש שנים שמאים יכולים להגיע לשכר של אחד עשרה אלף שקלים בממוצע וכעבור שבע שנים ובהנחה והוא עדיין בתחום הוא כבר יגיע לכחמש עשר אלף שקלים. כמובן שלאחר תקופה זו מרבית השמאים יהפכו לשותפים במשרד בו הם עבדו או שלחלופין יפתחו משרד חדש משל עצמם ומנקודה זו ואילך מדובר על בעל עסק לכל דבר ומשכורתו נגזרת מביצועי העסק.
בכל זאת כאשר מדובר בלימודי שמאות או בהכשרה עם סיום לימודי התואר, חשוב לדעת כי על מנת ללמוד לימודי שמאות ישנם כמה דרישות הנחשבות לדי "בסיסיות". הראשונה היא כמובן תואר אקדמי, יחד עם יכולת יוזמה ועבודה עצמאית(עליה נרחיב בהמשך) ועד אל יחסי אנוש מצוין ויכולת למידה עצמית. כל אלו כמובן מתחברים כמובן אל רישיון מטעם משרד המשפטים, המאשר כי השמאי אכן עבר את מבחני הלשכה ויכול מבחינה משפטית לבצע הערכה לנכסים.
אם בעבר שמאים רבים היו מהנדסי בניין או הנדסאים הרי שכיום ניתן למצוא לא מעט כלכלנים ועורכי דין שנכנסים במקביל ללימודי התואר או לאחריהם למקצוע השמאות, מה שהפך את המקצוע לפחות הנדסי וליותר כלכלי משפטי וכתוצאה מכך גם את השומות הניתנות בשוק לכאלו שלוקחות בחשבון מרכיבים הקשורים למאקרו כלכלה והסביבה העסקית וכן לאילוצים המשפטיים והאתגרים של הנכס ולא רק להיבטים המבניים וההנדסיים שלו. מכייון שמדובר מלכתחילה בתחום שיש הרבה כסף הוא מייצר לא מעט הזדמנויות שהן מחוץ לתחום העיסוק השיגרתי של השמאי וכך מוצאים שמאים רבים את עצמם עוסקים ביזמות, בהשקעות או בתיווך כתוצאה מהזדמנויות שעלו במהלך עבודתם השמאית. מרבית העבודה גם נעשית בשטח כך שהשמאי נמצא כל הזמן בתנועה ובחיכוך עם מה שקורה מחוץ למשרד: החל מהביקור בנכס והערכתו הפיזית, דרך הנתונים של הנכס ברשות המקומית, מה שמחייב קשר טוב עם משרדי הרשות ולא מעט ביקורים בה ועד איסוף הנתונים המשפטיים, לעיתים מגורמים שונים הנוגיעם לנכס עצמו.
לכן בכל הקשור להשתכרותו של שמאי מקרקעין, חשוב לזכור כי יכולת ההשתכרות של איש מקצוע זה נעה בין מספר פרמטרים, החל מעיסוק כעצמאים או בעלי משרד ועד למשרות של שכירים. כך או כך יכולת ההשתכרות של שמאי מקרקעין בדומה ללא מעט מקצועות חופשיים בעולם המערבי, מתבססת כמובן על הוותק של השמאי וכמובן על טיב העבודה והניסיון של איש המקצוע. כך למשל שמאי יוכל להשתכר עד לעשרים אלף שקלים בחודש, כל זאת והוא בעל וותק גבוהה, ניסיון הערכה של מגוון נכסים וכמובן ביצוע עבודות בין אם בעבור חברות ממשלתיות ועד לחברות פרטיות. כל אלו יוכלו להעניק לשמאי "נקודות" זכות אשר ישפיעו בצורה ניכרת על יכולת השתכרותו.
כבר שנים ששמאי המקרקעין מרגישים מקופחים לעומת תחומים כמו תחום הרכב בו לפני כל רכישה נעשית בדיקה מקצועית בעוד שבשוק הנדל"ן, פעמים רבות, הקונה מוותר על הערכת השמאי אם הבנק אינו מחייב אותו לכך, למרות שמדובר על עסקאות בסכומים גדולים משמעותית משוק הרכב. תחושת הקיפוח הזו בחלק מהמקרים עלולה להיות מוצדקת, שכן לא מעט מהמשקיעים וגם זוגות צעירים הבוחרים ברכישת דירה חדשה או ישנה יכולים לחסוך עשרות עד מאות אלפי שקלים עם קבלת הערכת שווי. אך לצד זאת חשוב לזכור כי בהליך קבלת משכנתא עבור רכישת דירה, מרבית הבנקים מחייבים את הקונים הפוטנציאליים להמציא הערכת שמאי ובחלק לא קטן מהמקרים אף שולחים שמאי מטעם הבנק.
קוראים לי אורן מוצפי ותחום הנדל"ן עניין אותי מאז שהייתי ילד: יזמות, תכנון, בנייה, שיווק וכל מה שקשור לנדל"ן מכיוון שאני חי בפתח תקווה ואני רואה איך במשך שנים שוק הנדל"ן משתנה לנגד עיני באזור המרכז וכיצד שכונות מוזנחות הופכות לפניני נדל"ן, ראיתי לנכון לחשוף את הקהל הישראלי לכל מה שקשור להתחדשות עירונית. אני חושב כי מדובר בצעד המרכזי הבא של שוק הנדל"ן וכי מרבית העסקאות באזור המרכז בעשורים הקרובים יהיו סביב התחדשות עירונית לע גווניה השונים.